Eдин арменец гради Двора на кирилицата в България

Около 15 нови паметника тази година ще станат част от алеята на писателите в Двора на кирилицата в Плиска. Това съобщи в интервю за Дарик Карен Алексанян, който създаде комплекса преди четири години. В алеята вече има почти 40 бюста на творци от различни държави, писали на кирилица.

 

Освен уникално изработените букви, в двора на кирилицата има картинна галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчни фигури – на учениците на Кирил и Методий и на всички български владетели, царували в Плиска.

Карен Алексанян идва в България за малко в средата на 90-те. Но освен че остава в страната ни, преди 4 години открива създадения от него Двор на кирилицата в Плиска. Купува земя и на мястото на голата земя прави комплекса „Стара Плиска“.

„Всички букви от българската азбука са наредени в Двора на кирилицата. Направени са в Армения от най-добрия арменски каменоделец. Всяка буква тежки между 400-500 кг, докарахме ги с два ТИР-а. Майсторът дойде от Армения да ги монтира лично“, споделя Алексанян.

Малко в света са азбуките, чиито създатели се знаят. Например никой не знае кой е създал латиницата, гръцката, арабската, китайската. Редно е такава азбука, така мъченически създадена, да има свой музей“, допълва още създателят на Двора на кирилицата.

Карен Алексанян подчертава, че Плиска е най-значимият град в историята ни, а и в историята на Средновековна Европа. „IX в. Плиска е бил най-големият град в Европа, около 23 кв.км. Тогава Рим е бил 14 кв.км, а Константинопол – 17 кв.км.“, допълва той.

- реклама -