Евгени Будинов

Един актьор в парламента: Евгени Будинов за депутатския театър и преиграването в политиката

Евгени Будинов е един от най-талантливите млади актьори в България. Завършва НАТФИЗ в класа на Илия Добрев и Стефан Данаилов, който днес по ирония на съдбата се явява негов политически опонент в парламента.

За своите 37 години зад гърба си има повече от 40 театрални роли, а в момента предстои да се снима и в нов филм. Точно преди 1 година – на 13 октомври 2017-а положи клетва като депутат в 44 народно събрание от ГЕРБ на мястото на подалия оставка Антон Тодоров. Член е на Комисията по културата и медиите, както и на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Какво накара един млад актьор да се захване с политика, има ли театър в парламента и преиграват ли политиците? Отговорите от Евгени Будинов.

С какво се занимавате в момента в творческото ви амплоа?

Вече започна новия театрален сезон, аз участвам в няколко представления. Сега на 31 октомври в „Сълза и смях“ играем една много култова комедия „Изневери в повече“ с Албена Михова и Христо Гърбов, Веселин Плачков и Стела Ганчева. На 23 октомври пък играем „Нашата голяма френска сватба“ под режисурата на Асен Блатечки с Герасим Георгиев – Геро, Светлана и Христо Бонин, Евелин Костова и други. Двете комедии са много хубави, много смешни. Играем ги в „Сълза и смях“ и в „Сатиричния театър“.

Продължавам да играя и две от представленията ми в „Малък градски театър зад канала“, които много си харесвам – това са „Балкански синдром“ на Мариус Куркински, който е на сцена вече 10 години. Другото е „Недоразбраната цивилизация“ на режисьорския гении Теди Москов.

Също така Мариус Куркински ме покани да участвам в неговия филм, който в момента снима по Хайтов. Нямам търпение да дойде и моето снимачно време. Там ще играя един лош ром, който трябва да го пребием и да го ограбим и се подготвям за сцената с побоя.

Интересно, как се подготвяте за тази роля?

С боксова круша. Куркински ми каза, че иска да се вижда как хвърчат меса по време на снимките и затова съм си купил пет килограма свинско и телешко и ги блъскам всеки следобед…

Изглежда имате много интензивна и натоварена програма. Как успявате да жонглирате актьорските изяви с работата в Народното събрание?

Балансирам. Може би, близките ми го отнасят, защото имам най-малко време за  семейството ми. Но, обикновено сутрин съм в парламента, следобед ако имам комисия също и вечерта тичам към театъра. Имах един учител по история в гимназията в Банкя, Методи Христов, беше много готин. Той казваше, че за успеха на един човек голямо значение има как си разпределя времето. Аз ходя с един син тефтер, пиша, драскам, планирам и така гледам да не закъснявам за никой мой ангажимент.

Намирате ли някаква аналогия между театъра и парламентарната зала?

Имайки предвид думите на Шекспир, че живота е един театър, а ние сме артисти, които играят в него, аз виждам театър във всичко.

В парламента има един особен вид театър – политически. Но, от този театър зависят съдбите на хората и този театър е по-сериозен, той има последствия за живота на всеки. Докато другия театър единствено може да те накара да се замислиш, да се разсмееш, да те вдъхнови. Но, той слава на Бога не е толкова сериозен.

Усещате ли кога преиграват политиците?

О, да усещам много добре. Особено от лявото пространство жестоки преигравания има. Последните месеци те искат да направят от бялото черно, да очернят всичко, бълват непрестанно фалшиви новини. Това пречи на правителството, на парламента, на всички, които управляват държавата. Защото аз виждам, че тези хора наистина работят изключително много и усилено.

Дълги години преди управлението на ГЕРБ смея да твърдя, че много от нещата в държавата са закъсали и трябва да се оправят. Иска ми се това управление да има повече енергия наистина да се грижи за проблемите, които трябва да се решат, вместо да отговаря на излишни нападки. Аз мечтая за времето, когато наистина политиците ще може да се обединим и да работим за добруването на народа, без да има задни мисли. Но, като гледам хората от БСП това ми се струва трудно. Те бълват лъжи постоянно, хората ги гледат, а те говорят неща, които не са точно така – фактите ги украсяват и това пречи много. И друго, което не мога да разбера – те злепоставят имиджа на България пред света в името на това да си докарат политически дивиденти. Аз смятам, че всички сме българи и най-важното е как се представяме пред света и какво мислят те за нас. Така, че БСП и джебчиите в Европа смятам, че еднакво вредят на страната ни.

На вас харесва ли ви да „играете“ в политиката?

Аз съм млад депутат, едва от година съм в парламента. Но, съм много надъхан, виждам, че нещата стават по-бавно отколкото ми се иска, но пък имаме страхотни идеи за нашия избирателен район. Работя и по законопроекти, свързани предимно с областта на културата, това е моя ресор. Вижда се всяка година, че при управлението на ГЕРБ бюджета за култура се увеличава и за мен това е има голямо значение. Слава Богу ние имаме много история, памет, огромно културно наследство и трябва да го поддържаме. Виждате в нашата малка държава колко талантливи хора имаме – музиканти, артисти, художници. Това са хора, които заслужават да живеят по-добре. И това постепенно се променя. В театрите преди години нямаше хора, сега актьорите работят с удоволствие, защото парите, които се взимат започват да се увеличават, а хората искат да гледат постановки и могат да си го позволят. Държавата постепенно увеличава парите за култура и това е част от политиката на властта, в която участвам и аз. И това няма как да не ми носи удволетворение от работата ми.

 

- реклама -