Джузепе Конте

Джузепе Конте подава оставка на правителството в Италия

Италианският премиер Джузепе Конте обяви пред Сената, че ще подаде оставка на воденото от него правителство. Кризата бе предизвикана от вицепремиерът Матео Салвини, който оттегли подкрепата на своята антимигрантска партия „Лига” от съюза с „Движение 5 звезди”, с което на практика сложи край на неработещата коалиция.

Днес Конте отправи в речта си остри критики към поведението му. Той заяви, че ще изслуша дебатите, но възнамерява след приключването на заседанието на Сената да отиде при президента и да му връчи оставката си.

Партията на Салвини „Лига“ води убедително в проучванията на общественото мнение пред по-големия коалиционен партньор „Пет звезди“.

Вицепрезидентът заплаши, че ако Конте не подаде оставка, той ще поиска вот на недоверие в правителството

И двата сценария така или иначе водят Италия към край на 65-то следвоенно правителство на страната, само 14 месеца, след като то дойде на власт.

Политическата криза поднови притесненията за италианската икономика, чиито нива на дълг са вторите най-високи в Еврозоната след тези на Гърция. Финансовият „Ил Соле 24 Оре“ изчисли, че откакто това правителство е дошло на власт, Италия е загубила 5 милиарда евро от повишените лихви по дълговете, заради недоверието на кредиторите.

Въпреки това Салвини се надява на победа, като проучванията дават на „Лига“ 36-38 процента от вота.

Това означава, че партията може да управлява сама или в коалиция с антиимигрантската и хомофобска формация „Италиански братя“ и като по-малко вероятно, центристката „Форца Италия“ на Силвио Берлускони.

- реклама -