Джулиан Асандж

Джулиан Асанж отмени планираното си изявление

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж отложи „специалното си изявление“, с което щеше да отбележи 5 години от пребиваването си в еквадорското посолство в Лондон.

„По съвет на адвоката на г-н Асанж, планираното за днес изявление от балкона на еквадорското посолство се отменя. То е резултат от споразумение за спешна среща с британските власти“, съобщиха от „Уикилийкс“. По-късно обаче от британското правителство отрекоха да имат планове за среща с Асанж.

„Няма предстоящи срещи, насрочени между Министерството на вътрешните работа и юридическия екип на Джулиан Асанж“, заяви говорителят на ведомството пред репортер на АФП.

Асанж

С появата си днес австралиецът щеше да отбележи 5-годишнината си, откакто се укрива в сградата на еквадорското посолство в Лондон, за да избегне арест и депортиране в Швеция във връзка с обвинения в изнасилване.

През май месец тази година шведската прокуратура се отказа от своите обвинения срещу Асанж, към които се придържаше в продължение на седем години, и оттегли европейската си заповед за арест. Въпреки това обаче британската полиция заяви, че все още настоява за неговия арест, тъй като той е нарушил условията на гаранцията си във Великобритания през 2012 г.

- реклама -