Джоузеф Байдън положи клетва, с което официално встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ- СНИМКИ

„Заклевам се тържествено, че ще изпълнявам вярно задълженията на президент на Съединените щати и по силите си ще спазвам и защитавам конституцията на Съединените щати. Нека Господ да ми е на помощ“.

С тези думи Джоузеф Байдън официално встъпи в длъжност на 46-тия президент на САЩ.

Байдън Клетва

Той се закле с ръка на библията, която държеше съпругата му Джил Байдън. Клетвата беше произнесена от Председателят на Върховния съд Джон Робертс.

Преди него клетва положи вицепрезидента Камала Харис.

„Заклевам се да защитавам Конституцията на Съединените американски щати от всички врагове в чужбина и в страната, да я спазвам с вярност и преданост, да поема този дълг свободно, безрезервно и без всякакви задни мисли. Надлежно и предано да изпълнявам задълженията, произлизащи от длъжността, в която стъпвам днес. Нека Бог да ми е на помощ, произнесе клетвата тя.

Церемонията  се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Ние се заклеваме да минем напред заедно и сплотени, да помагаме на най-бедните сред нас. Духът на всеки един от нас може да помогне на всеки, който се нуждае… Това е същността на американския патриотизъм. Молим се за нашия нов президент. Господи дай му сили, да има мъдростта да управлява народа си“, заяви пастор Лео О’Донован, който закле новия стопанин на Белия дом. Пастор О’Донован е провел опелото при погребението на Байдън-младши, който почина от рак през 2015 г.

Лейди Гага изпя националния химн. Това е знак към хората с различна сексуална ориентация в САЩ, знак за толерантност.

На сцената излезе и Дженифър Лопес. Певицата е представител на латиноамериканската общност в САЩ. На последните избори по-голямата част от тази общност подкрепи предишния президент Доналд Тръмп.

 

В ключовия щат Флорида именно латиноамериканците обърнаха вота в полза на Тръмп, който в крайна сметка изгуби президентските избори на 3 ноември.

Снимки: БГНЕС

- реклама -