Джонсън Тръмп Брекзит сделка САЩ споразумение

Джонсън не смята да плати сметката по Брекзит, разчита на сделка със САЩ

Великобритания няма да плати пълната сума от сделката по развода с ЕС, ако страната излезе без споразумение.

Съединените щати от своя страна трябва да вдигнат ограниченията за британския бизнес, ако искат да постигнат търговска сделка с Лондон след Брекзит.

Това се очаква да заяви днес в Биариц на срещата на Г-7 британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30 милиарда лири (37 милиарда долара), предвидени в споразумението за Брекзит, ако те не приемат промяна на условията на сделката.

Това пише в. „Мейл он сънди“, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), съобщава вестникът. Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период.

Според британският вестник при липса на компромис по въпроса за условията на Брекзит съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 милиарда лири (8,6 милиарда долара).

Първата среща на Борис Джонсън тази сутрин е с американския президент Доналд Тръмп, като британският премиер вече изтъкна, че в Съединените щати има сериозни бариери пред британския бизнес.

За да се стигне до така желаното двустранно споразумение за свободна търговия обаче тези ограничения трябва да отпаднат, смята Джонсън.

Доналд Тръмп заяви, че търговска сделка с Великобритания може да бъде постигната „бързо“.

Изказвайки се заедно с премиера Борис Джонсън в кулоарите на срещата, Тръмп обяви „много голяма търговска сделка, по-голяма, отколкото някога сме имали“.

Джонсън подчерта, че британското здравеопазване няма да бъде на масата. „Има пълно единодушие по въпроса“, каза той.

На въпрос колко скоро може да приключат преговорите за американско-британското търговско споразумение, Тръмп отговори „доста бързо. Ние не очакваме проблем“.

- реклама -