Борис Джонсън, план, изолация, критики, неясноти

Джонсън направи опит да обясни плана си за излизане от изолацията, не му се получи

Критикуван заради неяснотите в стратегията си за излизане от изолацията, наложена заради коронавируса, британският премиер Борис Джонсън днес се постара да изясни в детайли плана за смекчаване на рестрикциите етап по етап.

Неяснотите все пак си останаха.

Джонсън предупреди, че няма да се поколебае да се върне назад, ако е необходимо, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера премиерът обяви в телевизионно обръщение удължаване до 1 юни на изолацията, обявена в края на март, но с леки промени и перспективи за последващо облекчаване на рестрикциите.

Планът на премиера породи критики почти моментално.

Първо имаше неяснота по въпроса за подновяване на работата, излагащо на риск най-бедните работници и преценено като прибързано от шотландските власти и учителските синдикати. Планът му бе критикуван и от авиационния сектор заради поставянето под карантина на пътниците.

Планът бе публикуван днес и съдържа 50 страници. Той включва три детайлни етапа на излизане от карантината. След публикуването на документа Джонсън говори и пред депутатите в продължение на един час. Но пак не успя да разсее някои от неяснотите в текста.

Според плана на правителството хората ще могат от сряда, 13 май да се разхождат, пекат на плажа или да излязат сред природата, но при спазване на дистанция. Препоръчва се да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да избягват да ползват този транспорт или пиковите часове в него.

Препоръчва се дистанционният труд, но онези, които не могат да работят от вкъщи, по-специално работниците в заводите и строителите, са насърчени да се върнат на работа.

Карантина се предвижда за пътниците, идващи от чужбина, освен от Ирландия и от Франция, но дата за влизане в сила на правилото не се посочва. Казва се само, че мярката ще влезе в сила в скоро време, но това няма да стане на 13 май, когато стартира първият етап на излизане от изолацията.

На второ време, от 1 юни и в случай на напредък в борбата с пандемията началните училища и някои бизнеси ще могат да отворят врати, спортният сезон да бъде подновен при закрити врата и всяко домакинство ще има правото да посещава друго домакинство.
Третият етап е от 4 юли и предвижда отваряне на пъбове, на фризьорски салони, на храмове и на киносалони.

Шотландският премиер Никола Стърджън още от сега каза, че тези неща не се прилагат за нейната област и заяви, че шотландското правителство не е убедено, че тези промени могат да се направят по един сигурен начин в Шотландия без риск от потенциално ново излизане от контрол на епидемията.

Синдикатите на учителите са против завръщането на учениците в училище през юни. Безпокойство има и относно връщането на някои хора на работа от сряда, поради липсата на ясни правила в тази насока. Професиите, изискващи нискоквалифициран труд са първите засегнати в тази насока, въпреки че според изследвания смъртността от Ковид-19 при хората, упражняващи този труд, е по-висока.

Днес компанията за лондонския транспорт пък призова хората да покриват лицето си и обяви, че работи за увеличаване на честотата на движение на превозните средства.

- реклама -