Джонсън: Има реална възможност войната в Украйна да продължи до края на 2023-та

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че има реална възможност войната в Украйна да продължи до края на следващата година.

Изказването си Джонсън направи на пресконференция в Делхи, където е на посещение.

Там британският премиер каза още, че следващата седмица британското посолство в Киев ще поднови работа а Великобритания ще продължава да оказва активна военна помощ на Украйна.

Борис Джонсън заяви, че Западът не може да стои пасивно и да наблюдава агресията на Путин.

Той даде висока оценка на британските дипломати, останали на работа в района и обяви, че посолството в Киев ще бъде отворено следващата седмица.

Макар и Индия да не осъжда толкова категорично Русия за действията ѝ, Борис Джонсън каза, че индийският му колега Нарендра Моди ясно е заявил, че Индия иска мир и „руснаците да напуснат Украйна“.

Британският премиер каза също, че продължава изпращането на военно оборудване за украинската съпротива.

От Министерството на отбраната междувременно потвърдиха, че изпращат в Полша танкове Challenger 2 в замяна на танковете Т-72, които Полша ще прати на Украйна.

Това е в допълнение на британските бронетранспортьори, които директно ще бъдат изпратени в Украйна, за което бе съобщено по-рано.

Министърът на отбраната Бен Уолъс се очаква по-късно да съобщи подробности.

Борис Джонсън заяви в Индия още, че е реална възможността войната да продължи до края на следващата година, позовавайки се на прогнозите на британското разузнаване.

Преди три дни британското разузнаване оповести, че следващата фаза от инвазията вероятно ще е „война на изтощение“ и ще продължи няколко месеца.

Тогава беше направено предположението, че превъзходството в броя на руските войски „само по себе си вероятно няма да е решаващо“ срещу ожесточената украинска съпротива.

- реклама -