хакери митниците разузнавач

„Джони Уокър“ проникнал в мейла на US разузнавач, занимавал се с Русия

Хакер, скрит зад псевдонима „Джони Уокър“, проникна в частната електронна кореспонденция на служител от американското разузнаване, занимаващ се с Русия, съобщи днес списание „Форин полиси“, цитирано от ТАСС и БТА.

Според изданието хакерът обявил миналия вторник, че е получил достъп до частния имейл на служител от Държавния департамент на САЩ, работещ в секретен разузнавателен отдел, занимаващ се с Русия.

Имейлите, до които той получил достъп, обхващат период от най-малко две години и се отнасят до контакти с представители на ЦРУ и други разузнавателни служби, а също и с международни фондове, неправителствени организации и журналисти.

Списанието не разкрива името на човека, чиято пощенска кутия е била „разбита“, но посочва, че в този момент той заема висок пост в Отдела за разузнаване и изследвания на Държавния департамент на САЩ. Позовавайки се на осведомен източник, изданието твърди, че този човек вероятно е най-добрият специалист по Русия в администрацията на САЩ.

От Държавния департамент отказаха да коментират този инцидент. „Известни са ни чести опити за „пробиване“ на електронните пощенски кутии на правителствени чиновници и представители на бизнеса. Според действащите правила ние не обсъждаме отделни опити или инциденти“, казал представителят на външнополитическото ведомство на САЩ.

- реклама -