Джон Съливан: Решението за изтребителите е изцяло на българското правителство

Нашият ангажимент е към сигурността на България като партньор в НАТО. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който на е на двудневно работно посещение в България.

Българският народ и правителството на България са взели решение да модернизират част от въоръжените си сили, включително и изтребителите си, както споменахте. От името на Съединените щати аз мога да изразя задоволство, че американската компания „Локхийд Мартин“ е предложил оферта за продажбата на осем изтребителя F-16. Както каза външният министър, сега се извършва технически оценка на офертите от страна на българското правителство и зависи от българското правителство да прегледа предложените оферти и да вземе решение, заяви Джон Съливан в отговор на журналистически въпрос.

Според мен най-важното е сигурността на България и изпълнението на решението на правителството да подобри състоянието на отбранителното си оборудване и се радвам, че има американска компания – Локхийд Мартин, която е подала според мене една много атрактивна оферта за изтребители, които са закупени и от други съюзници в НАТО, което ще гарантира, че тези изтребители, ако бъдат закупени и тук, са оперативно съвместими с тези НАТО-вски партньори. Така че очакваме решението на българското правителство, което е негово суверенно решение, и сме готови да предоставим всякаква допълнителна информация, каза още Съливан.

Заместник-държавният секретар на САЩ добави още веднъж, че неговото желание е да препотвърди ангажимента на страна му към сигурността на България и готовността Съединените щати да направят всичко по силите си като съюзник в НАТО да подкрепи един друг съюзник в НАТО да осъществи промените в отбранителната си сфера, които това правителство смята за важни за сигурността на страната

- реклама -