Джон Маккейн

Джон Маккейн ще бъде погребан с държавни почести

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който почина в събота на 82-годишна възраст, ще бъде погребан на 2 септември на територията на Военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд, която той завършва през 1958 година. Това се посочва в изявление на Конгреса.

В него се отбелязва, че тленните останки на Маккейн ще бъдат изложени за поклонение в сряда, 29 август, в сградата на законодателния орган във Финикс, Аризона, а в четвъртък, на 30 август, в баптистката църква на града ще бъде организирана мемориална служба. Сенаторът Джон Маккейн представлява Аризона в Конгреса на САЩ в продължение на цели 35 години.

Държавни почести ще бъдат отдадени на ветерана на американската политика и в следващите дни, като в петък, 31 август, тленните останки на Маккейн ще бъдат изложени в Ротондата на Капитолия, а на следващия ден ще се отслужи национална мемориална служба в Катедралата във Вашингтон. Погребението на сенатора ще бъде в тесен кръг в неделя, на територията на Военноморската академия.

Както съобщава вестник „Ню Йорк Таймс“, американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на погребението на Маккейн. Според публикацията бившите президенти Джордж Буш младши и Барак Обама ще говорят на церемонията. Планирано е администрацията на Тръмп да бъде представена на траурните събития от вицепрезидента Майкъл Пенс.

За първи път Маккейн е избран за член на горната камара на Конгреса от щата Аризона през 1986 г., а преди това в продължение на четири години е заемал място в Камарата на представителите. В политиката Маккейн влиза след уволнението си от американския флот. По време на войната във Виетнам, той служи в морската авиация и е свален по време на бомбардировките на Ханой. Прекарва повече от пет години в плен, и според американските медии, е бил подложен на мъчения.

- реклама -