Новак Джокович
Снимка: twitter.com/usopen

Сагата Джокович: подозрителен QR код и възможна лъжа

Сагата с Новак Джокович продължава и то без изгледи скоро да има финална развръзка. Визата на Ноле за Австралия беше върната, но още не е гарантирано, че той ще участва на Australian Open.

Джокович очаква последното решение на министъра на имиграцията Алекс Хоук, а пък властите продължават да разследват представената от сръбския тенисист документация. Според Guardian и Bild граничните власти проверяват дали Новак Джокович е излъгал и неправилно е заявил, че не е правил никакви пътувани през двете седмици преди пристигането си в Австралия. Това очевидно противоречи с информацията, която той е публикувал в социалните мрежи. Той е бил в Белград на Коледа, преди да лети за Австралия от Испания на 4 януари.

В декларацията си от 1 януари, сръбският тенисист обявява „Не“, отговаряйки на въпроса „Пътували ли сте през 14-те дни преди пристигането си в Австралия?“ Джокович е отговорил с “Не”, което означава, че е излъгал. Според австралийските закони предоставянето на невярна информация в тази предварителна декларация е престъпление.

Сагата има и втори план – QR кодът на доклада за положителен тест за COVID. Der Spiegel и журналистът от New York Times Бен Ротенберг твърдят, че сканирането на QR кода на доклада първоначално показва негативен резултат. После обаче това се е променило и сега се появява само положителен резултат за COVID.

- реклама -