Новак Джокович
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Джокович може да пропусне Australian Open заради ваксинациите

Новак Джокович обяви, че може да пропусне Australian Open. Причината е изискването на местните власти спортистите да бъдат ваксинирани срещу коронавирус.

Сърбинът е против задължителното ваксиниране. Щатът Виктория, където се намира Мелбърн обаче, въведе изискване всички спортисти да бъдат ваксинирани. Пред сръбския вестник „Блиц“ Джокович заяви, че не е сигурен дали ще играе в турнира. „Все още не знам дали ще отида в Мелбърн. Няма да казвам дали съм ваксиниран или не, защото това е личен въпрос. Има твърде много деление на „ваксинирани“ и „неваксинирани“. Спортът се дели. Обществото се дели. В наши дни хората отиват твърде далеч със свободата да задават въпроси и да съдят отделен човек. В моя случай – с нещо, което съм казал преди година“, заяви Джокович.

Той има девет титли от Australian Open и спечели последните три издания на турнира. „Разбира се, че искам да играя – това е най-успешният ми турнир в Големия шлем. Следя ситуацията и доколкото разбрах, крайното решение относно ограниченията и изискванията ще бъде взето до две седмици. Вярвам, че ще има много ограничения, както беше и тази година. Едва ли ще има и много промени“, добави Джокович.

„Не мисля, че неваксинираните тенисисти ще получат виза за влизане в страната. Дори и да получат виза, те ще трябва да са под карантина поне две седмици. Не очаквам да има споразумения със спортисти от чужбина. На вируса не му пука на кое място си в световната ранглиста или колко титли в Големия шлем си спечелил. Това няма никакво значение. Трябва да си ваксиниран, за да пазиш себе си и да пазиш околните“, заяви наскоро премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс.

- реклама -