Полфрийман

Джок Полфрийман обявил гладна стачка, вкарали го в болницата в затвора

На 21 април Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20-годишния Андрей Монов, е отказал да се храни. Гладната стачка била в знак на протест срещу „несправедливо отношение“ от страна на ръководството на затвора в Казичене и на българското правителство. Това било реакция срещу работата му, свързана с правата на човека, докато е в килията. Преди 7 г. австралиецът създазе профсъюз на осъдени, който се бори с корупцията в системата. Асоциацията му помагала на затворници да преразглеждат делата си при предполагаема несправедлива присъда в български и европейски съдилища. Тази дейност му спечели похвали от правозащитни организации.

Тази седмица Полфрийман е преместен от затвора в Казичене в болницата на Централния затвор в София.

Семейството на австралиеца се притеснява за състоянието му, съобщи австралийската телевизия АВС.

„Страх ме е, че времето минава и гладът може да нанесе на сина ми непоправими щети“, заяви бащата на затворника д-р Саймън Полфрийман.

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат Христо Монов, беше извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът беше намушкан с нож в гърба от Полфрийман.

Окончателната присъда влезе в сила в края на юли 2011 г. Полфрийман беше признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов – Антоан Захариев.

През 2013 г. от департамента на главния прокурор на Австралия беше изпратено предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за трансфер на Джок Антъни Полфрийман. Предложено беше осъденият да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание там.

От прокуратурата отказаха с мотива, че Полфрийман е извършвал множество нарушения в затвора и е бил наказван многократно.

- реклама -