Джоди Фостър, Златна Палма, Кан
Снимка: Инстаграм

Джоди Фостър получи почетна Златна палма на кинофестивала в Кан

Американската киноактриса Джоди Фостър получи почетна Златната палма за цялостно творчество на кинофестивала в Кан, съобщават френски електронни издания.

Това стана на церемония при откриването на феста, състояла се във фестивалния дворец в града на Лазурния бряг. Отличието Фостър получи от ръцете на испанския режисьор Педро Алмодовар.
„Получавате тази награда за ярката и талантлива служба на Десетата муза“, каза Алмодовар на Фостър.

Тя е деветата лауреатка на отличието. Преди това лауреати са били Жан Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Ален Делон и др.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jodie Foster Fanpage (@jodiefosterworld)

„Фестивалът напълно промени живота ми, дължа му много“, каза Фостър в Кан. „Фактът, че творците в киното са толкова почитани тук прави наградата още по-скъпа за мен”, каза актрисата при получаването на приза.

Ролята, която променя живота й е в драмата на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси“ (Taxi Driver, 1976). Джоди не е първият избор на режисьора – първоначално тя е предложена на Мелани Грифит, която по това време е на 17 години. Но въпреки това Скорсезе решава да даде тази важна роля в трилъра на 12-годишната Фостър, която вече е участвал в един от неговите филми

- реклама -