Ботев, тефтерче

Джобното тефтерче на Христо Ботев в президентството

Уникална изложба с реликви на поета, публицист и революционер Христо Ботев е открита за граждани в президентството по повод 140-годишнината от подвига на Ботев и неговите четници.

Сред ценните експонати в изложбата са джобното тефтерче и прощалното писмо на Христо Ботев до неговото семейство, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“.

Ботев, тефтерче

Секретарят по духовност, култура и национална идентичност на президента Росен Плевнелиев, Мартин Иванов заяви, че за негова огромна изненада е установил, че за Христо Ботев са запазени твърде малко неща.

„Личните му вещи се съхраняват само в една витрина. Той е човек на перото, запазени са неговите писалищни принадлежности и часовникът му, който по чудо продължава да работи и до ден днешен”

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 първите граждани, които разгледаха изложбата заедно с държавния глава, имаха възможността да зърнат единствените запазени лични вещи на революционера – джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии.

Ботев, тефтерче

Експозицията на реликвите се показва в столицата едва за втори път от 50 години насам.

- реклама -