поклонение

Джо Кокс била заплашвана

Британската депутатка Джо Кокс, която беше убита на улицата в Северна Англия след среща с избиратели, се е оплаквала тази година в полицията от „злонамерени съобщения”, които получавала, съобщиха органите на реда.

През март в тази връзка е бил арестуван мъж, но той не е човекът, задържан за нападението над Кокс в четвъртък, се казва в съобщение на лондонската полиция.

Разследване
Полицейското разследване след убийството на Джо Кокс продължава

Свидетели заявиха, че лейбъристката Кокс е била многократно намушкана и простреляна от нападателя в йоркширското селище Бирстол. Арестуван за убийството е 52-годишният Томас Меър. Съседи го описаха като самотник, който живее в района от десетилетия, но никой не е подозирал за крайнодесните му убеждения.

Индипендънт“ съобщава, че Меър си е закупил ръководство за сглобяване на оръжия от неонацистка организация. Мотивите за престъплението все още се изясняват. Според свидетелските показания мъжът е извикал „Британия първо“ преди да нападне Кокс. Това е и името на крайнодясна организация на Острова, която наскоро призова за „директни“ действия срещу официални лица от мюсюлмански произход. Същата група, обаче, осъди убийството на Кокс.

Поклонение

Британските политици почетоха паметта на Джо Кокс, отменяйки всички кампании, свързани с референдума. Съболезнованията си изказа и кандидатът за президент от Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън, която определи парламентаристката като „изгряващата звезда сред лейбъристите„.

Стотици хора, сред които политици, роднини, приятели и познати почетоха паметта на убитата депутатка

- реклама -