Байдън кюрди Сирия Турция

Джо Байдън: Ясно предупредихме прокюрдските сили да не преминават западно от река Ефрат

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън отбеляза в сряда, че Вашингтон ясно е предупредил прокюрдските сили в Сирия да не преминават западно от река Ефрат, перспектива, която притеснява Турция.

Ние заявихме напълно ясно…, че те (прокюрдските сили) трябва да се върнат през реката. Те не могат, няма да могат и при никакви обстоятелства няма да получат подкрепа от САЩ, ако не спазят това обещание. Точка“, подчерта Байдън

Американски военни инструктори и спецчасти оказват съдействие на сирийските кюрди в борбата им срещу групировката „Ислямска държава“.

Турция пък вижда главна заплаха именно в придвижването на кюрдските формирования западно от Ефрат. Там те могат да се присъединят към 1,5-милионния кюрдския анклав в северо-западния ъгъл на Сирия и така да претендират за териториално образувание.

Пълна подкрепа на САЩ за Турция

САЩ оказват пълна подкрепа на Турция като на свой съюзник, заяви вицепрезидентът Джо Байдън. Те са обезпечили операцията в Сирия с въздушна подкрепа.

Това, което стана на 15 юли, е неприемлива намеса, нападение. Аз дойдох тук да изряза нашата солидарност. Ние сме съюзници и стратегически партньори на Турция… Ние демонстрираме колко са важни американско-турските отношения. Като съюзници ние напълно подкрепяме Турция. Ако на Турция й трябва каквато и да е помощ, ние ще й я дадем“, посочи Байдън.

Припомняме ви, че посещението на Байдън съвпадна с военната операция на турската армия в Сирия срещу групировката „Ислямска държава“ и сирийските кюрдски формирования.

Джо Байдън САЩ Турция Сирия кюрди операция

Сирия осъди операцията

Сирия остро осъди нахлуването на турски части на енйната територия, макар и под предлога за борба с тероризма.

Дамаск осъди нахлуването на турски военни части в Сирия и смята тези действия за нарушение на сирийския суверенитет.

Това гласи декларацията на сирийското Министерство на външните работи, цитирано от агенция САНА.

Армията на Турция започна тази сутрин военна операция за освобождаването на северния граничен град Джараблус от групировката „Ислямска държава“ (ИД). Анкара твърди, че освобождаването на Джараблус ще се превърне в повратна точка в борбата с ИД и ще спомогне за освобождаването на втория по големина сирийски гад Алепо в северо-западната част на страната.

Дамаск обаче подчертава, че борбата с тероризма трябва да се води само в координация със сирийските власти.

Сирия настоява ООН да спре тази агресия и да предприеме действия съгласно закона и да се зачита независимостта и целостта на държавата, се казва в декларацията на министерството

- реклама -