Байдън

Джо Байдън връща САЩ в СЗО и Парижкото споразумение още днес

Избраният президент на САЩ Джоузеф Байдън, който ще поеме държавния пост днес, възнамерява още в първия ден да подпише редица укази, между които отмяна на решението за оттегляне на САЩ от Световната здравна организация (СЗО), както и връщане към Парижкото споразумение за климата.

Това беше съобщено на уебсайта на преходния екип на демократа.

„Избраният президент ще предприеме действия – не само за смекчаване на сериозните щети от администрацията на отиващия си американски президент Доналд Тръмп, но и за придвижване на страната ни напред“, се казва в изявлението.

Президентът ще подпише указите почти веднага след полагането на клетва в Капитолия.

Байдън ще издаде 17 заповеди за старт на новата администрация.

Той ще прекрати „забраната за пътуване на мюсюлмани“ на Тръмп още в първия ден, както и ще спре строителството на стената, започнато от отиващия си президент. Стената се изгражда на границата между САЩ и Мексико, за да спре нелегалната имиграция.

Новият президент ще определи и нови пътища за имиграцията, околната среда, борбата с Covid-19 и икономиката.

Той също така ще предприеме мерки по отношение на федералните имоти, за да спре разпространението на Covid-19, ще възстанови защитите на ценни природни резервати, премахнати от Тръмп и ще предприеме замразяване на изгонванията от жилища и защита на милиони с ипотеки в пандемията от коронавируса.

Байдън също така планира да внесе законопроект в Конгреса за преработване на имиграционната политика и да даде на милиони мигранти без документи, живеещи в страната, път към гражданство, което администрацията на Тръмп премахна.

Много от действията ще върнат правителствените политики там, където са били на 19 януари 2017 г. – последният ден от администрацията на Барак Обама-Джо Байдън, преди Тръмп да заеме длъжност и да вземе на мушка много от техните инициативи.

- реклама -