сн. БГНЕС

Джо Байдън призова за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия

Американският президент Джо Байдън призова днес за забрана на щурмовите оръжия и за по-строги мерки за контрол върху огнестрелните оръжия след пореден случай, травмирал страната – стрелба с 10 жертви в щата Колорадо, предаде Ройтерс.

Не бива да чакам и минута, нито пък час повече, за да предприема разумни стъпки, които ще спасят човешки живот в бъдеще, заяви президентът и добави: „Можем да забраним щурмовите оръжия“.

„Това не е партиен, а американски въпрос, който може да спаси живота на хора, на американци. Длъжни сме да действаме“, подчерта Байдън в Белия дом.

„Можем да забраним автоматичните оръжия в тази страна“, добави той.

Президент направи изявление, преди да отпътува на посещение в Кълъмбъс, щата Охайо, за отбелязване на 11-ата годишнина от подписването на закона за достъпно здравно осигуряване, известен като „Обамакеър“.

Масовата стрелба в град Боулдър, Колорадо, беше извършена дни след убийството на осем души в салони за масаж в Атланта, което отново прикова вниманието към насилието с огнестрелно оръжие в САЩ.

До вчера вечерта знамената на Белия дом бяха спуснати наполовина в памет на загиналите в Атланта. Те бяха отново издигнати, но само до тази сутрин, когато пак бяха спуснати заради масовото убийство в Боулдър.

- реклама -