геноцид
сн. БГНЕС

Джо Байдън призна официално арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за „геноцид“.

Tака той стана първия държавен глава на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г.
„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието. „Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

Американският президент уведоми за намерението си своя турския колега Реджеп Ердоган в телефонен разговор, проведен в петък.

Фактът за геноцида над арменския народ в Османската империя е признат от 23 държави, както и от Европейския парламент и Световния съвет на църквите.

Турция признава факта на масови смъртни случаи на арменци, но се противопоставя на използването на термина „геноцид“ и смята, че е прекалено голям броят на жертвите, за които настоява арменската страна. Според Анкара смъртта на арменците не е резултат от целенасочена държавна политика, а следствие от гражданската война в Османската империя, жертва на която са и турците.

- реклама -