сн. БГНЕС

Джо Байдън поведе и в Пенсилвания

Джо Байдън поведе в родния си щат Пенсилвания с 5 587 гласа, където се изкачи, след като отстъпваше с повече от 600 000 гласа, съобщава „Ню Йорк пост“.

Процентът на гласовете на кандидата от Демократическата партия в ключовия щат се качи повече от два дни след затварянето на избирателните секции във вторник вечерта. В момента той е 49,5% на 49,4% в полза на Байдън при 98% преброяване на гласовете.

Ако Байдън запази лидерството си в щата, той ще осигури президентските си избори с общо преброяване на гласовете най-малко 273 – три повече от магическото число. Ако спечели Пенсилвания, той успешно ще преобърне така наречените щати „Синя стена“ – Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания – които президентът спечели при победата си над Хилари Клинтън през 2016 г.

В четвъртък американската пощенска служба съобщи, че около 1700 бюлетини са били идентифицирани в Пенсилвания в преброителните съоръжения и са в процес на предаване на изборните служители. До 6 часа сутринта в петък преднината на Тръмп в Пенсилвания възлизаше на 18 229 гласа и непрекъснато се свиваше, преди Байдън да надделее.

Все още предстои да бъдат преброени изпратени по пощата бюлетини, много от тях от силно демократичния град Филаделфия и предградията му.

Байдън също така взе преднина от около 1000 гласа пред Тръмп в ключовия Джорджия рано в петък, поставяйки Белия дом все по-близо до него.

Демократът запазва и водещи позиции в Невада и Аризона, където броенето на бюлетините също продължава.

- реклама -