сн. БГНЕС

Джо Байдън обяви: САЩ изтеглят военните си от Афганистан преди 11 септември

САЩ изтеглят военните си от Афганистан. Това ще стане преди 11 септември. Това обяви американският президент Джо Байдън в дългоочаквана реч. „Време е да бъде сложен край на най-дългата война на Америка. Време е американските войски да се приберат у дома“, заяви Байдън. Той уточни, че САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне.

„Не можем да продължаваме този порочен цикъл на удължаване и удължаване на нашето военно присъствие в Афганистан с надеждата да създадем идеалните условия за изтеглянето си и да очакваме различен резултат”, заяви държавният глава, цитиран от Си Ен Ен.

„Аз съм четвъртият пореден президент на САЩ, който ще контролира присъствието на американски военни в Афганистан. Двама републиканци и двама демократи преди мен го направиха. Няма да предам тази отговорност на пети президент”, допълни Байдън.

Той оповести решението си от същата зала на Белия дом, от която на 7 октомври 2001 година президентът Джордж Буш обяви началото на инвазията в Афганистан. Според мнозина това е съзнателно подбран символичен жест от страна на Байдън, целящ да покаже решимостта му да сложи край на проточилият се конфликт.

Числеността на американския военен контингент в Афганистан достигна пик от над 100 000 души през 2011 г.

- реклама -