сн. БГНЕС

Джо Байдън няма да се среща с Ким Чен Ун

Президентът на САЩ Джо Байдън не възнамерява лично да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун, заяви в понеделник на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, съобщава ТАСС.

„След като президентът заяви, че е готов за някаква форма на дипломация с КНДР, това включва ли възможността да седне на масата за преговори с Ким Чен Ун“ , попита Псаки един от журналистите. „Мисля, че подходът на Байдън ще бъде съвсем различен, това не е неговото намерение“, каза говорителя на американския лидер.

Белият дом обяви през януари, че настоящата администрация на САЩ, начело с президента Джо Байдън, ще подготви нова стратегия към КНДР и ще продължи курс, включително ограничаването на Пхенян.

Предишният ръководител на американската администрация Доналд Тръмп взе безпрецедентно лично участие в преговори с КНДР, които бяха предназначени да решат проблема с денуклеаризацията на Корейския полуостров. През юни 2018 г. в Сингапур се проведе първата по рода си среща на върха между САЩ и КНДР, след което беше приет съвместен документ. Тогава Пхенян се ангажира да денуклеаризира Корейския полуостров в замяна на гаранции за сигурност от Вашингтон. През февруари 2019 г. в Ханой се проведе втората такава среща на върха. Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-Ун след няколко срещи, включително лице в лице, не можаха да се споразумеят и не подписаха общ документ. На 30 юни 2019 г. се проведе трета среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун, тя се проведе в демилитаризираната зона на границата на КНДР и Република Корея. На 5 октомври 2019 г. представители на САЩ и КНДР се срещнаха в Швеция на работно ниво, но тези преговори приключиха без резултат.

- реклама -