Джихадисти екзекутираха 11 християни в Нигерия

Джихадисти от групировката „Ислямска държава“ пуснаха видео, в което показват екзекуцията на 11 християни в неспокойната североизточна Нигерия. Кадрите, публикувани онлайн от пропагандна организация, свързан с ИД, показват 11 мъже със завързани очи, застреляни и намушкани от джихадисти от западноафриканския клон на ИД на неразкрито място.

„Това е послание към християните по целия свят“, казва маскиран мъж в едноминутното видео. Той твърди, че убийствата са отмъщение за смъртта на лидера на ИД Ал Багдади и неговия говорител.

Лидерът на ИД Багдади се самоуби през октомври, за да избегне залавянето си по време на нападение на американските специални сили в неговото скривалище в провинция Идлиб в северозападната част на Сирия.

През последните месеци ИД засили атаките си срещу християни, служители по сигурността и помощен персонал, като постави препятствия по магистралите и проведе претърсвания.

Организацията на обединените нации във вторник осъди „засилващата се практика на въоръжените групи за създаване на контролно-пропускателни пунктове, насочени срещу цивилни лица“ в североизточната част на Нигерия.

В неделя джихадистите убиха шестима души и похитиха още петима по магистрала в покрайнините на Майдугури.

Миналата седмица групата пусна видео, показващо 11 предполагаеми заложници. Един от задържаните във видеото, който бе идентифициран като учител в училище, заяви, че всичките 11 заложници са християни и се обърна към правителството на Нигерия да осигури освобождаването им.

Южноафриканският клон на ИД, ISWAP, обеща вярност на Багдади през 2016 г. и се раздели с бунтовническата група „Боко Харам“. Той засили атаките срещу военни в средата на 2018 г., но все по-често започва да се насочва срещу цивилни.

- реклама -