Джексън

Джеси Джексън е диагностициран с болестта на Паркинсон

Активистът по човешките права, преподобният Джеси Джексън съобщи, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е неврологично разстройство, което не се лекува. Предизвиква треперене, скованост, затруднено равновесие, ходене и координация на движенията.

„Със семейството ми започнахме да забелязваме промени преди около три години“, пише Джексън в изявление. „След серия от тестове терапевтите ми определиха проблема като болест на Паркинсон – заболяване, което порази и баща ми.“ 

Джексън добавя, че ефектите от болестта са силно болезнени. Той тълкува диагнозата си като сигнал, че трябва да направи промени в начина си на живот и да се посвети на терапия, за да забави развитието на заболяването.

Роден в Грийнвил, Южна Каролина, 76-годишният Джексън два пъти е кандидат за президент от страна на Демократическата партия. Заедно с Мартин Лутър Кинг – младши участват в движението за граждански права.

Джексън

Болестта на Паркинсон се причинява от смъртта на мозъчните клетки, съдържащи допамин – невротрансмитер, необходим за „комуникацията“ в мозъка. Обикновено с напредването на възрастта е нормална загубата на допаминови неврони, но диагностицираните с Паркинсон губят много над нормалното.

Обикновено започва с леко треперене в ръката или скованост на мускулите. В едната половина на тялото симптомите са по-изразени. Често, освен физическите белези, се появят и признаци на депресия, проблеми със съня, безпокойство, умора и констипация.

Лекарите могат да лекуват единствено липсата на допамин в мозъка – въпреки че Паркинсон засяга различни мозъчни функции, включително автономни (като кръвно налягане и дишане), познаване и уриниране. Най-разпространеното лекарство за болестта е леводопа, което се превръща в допамин в мозъка.

Ако лечението не проработи и симптомите продължават да се развиват, някои пациенти избират хирургични интервенции като дълбока мозъчна стимулация, включваща имплантиране на електроди в мозъка.

Докато не се открие ефективно лечение, физическите упражнения са най-доброто, което болните могат да направят. Редица проучвания доказват, че аеробиката и силовите тренировки понижават депресията, забавят развитието моторните признаци и подобряват мисленето.

„Аз съм далеч от самотата“, пише Джексън в изявлението си. „Искам да благодаря на семейството и приятелите си, които продължават да се грижат за мен и да ме подкрепят. Ще имам нужда от вашите молитви и разбиране, докато се боря с това ново предизвикателство.“

Източник: CNN

- реклама -