заведения, мерки, компенсации

Джентълменско споразумение: Заведенията остават на 9% ДДС, но ако минат на патентен данък

Джентълменско споразумение: Заведенията остават на 9% ДДС, но ако минат на патентен данък

Ресторантьорите и властта са напът да се разберат.

На неформална среща с бизнеса премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев са дали съгласие, че намалената заради Ковид-19 ставка на ДДС на 9% може да се запази и занапред, но при условие че всички заведения минат на патентен данък.

Такава идея лансира преди седмица шефът на НАП Румен Спецов и

тя срещна одобрението на собствениците на заведения. 

Припомняме, че ресторантьорският бизнес посрещна на нокти новината, че при подготовката на бюджет 2024 ставката е заложена на старото си ниво от 20 на сто.

Още при проверки през лятото данъчните се оплакали, че сегашните глоби, налагани на ресторанти и хотели за неспазване на данъчното законодателство, са неефективни. Ето защо започнало да се мисли в насока данък печалба за този бизнес да се замени с патентен данък. По предварителна информация той ще се определя по един критерий – при заведенията ​- брой столове, а при хотелите ​- брой легла. Ставката ще е различна и според местоположението на обекта.

Финансовият министър Асен Василев е „за“ идеята, защото

така по-лесно ще бъдат планирани приходите в бюджета.

Браншът също възприема промяната като положителна, тъй като това е опитът на много други държави в ЕС.

До края на септември браншовите организации на ресторантьорите са обещали да дадат ясна справка как бизнесът се е изсветлил заради намалената ставка и вдигнатия в замяна осигурителен доход. Те считат, че цифрите в анализа са най-голямото доказателство, че намаленото ДДС трябва да се запази. Въпреки това властта изисква от ресторантьори и хотелиери изрядно счетоводство, издаване на касови бележки и спазване на трудовото и данъчното законодателство.

На неформалната среща туристическият бизнес е поискал още

да се регулира извънредният труд, 

който в пиковия сезон е по-скоро правило, а не изключение.

Собственици са предложили вариант,

в който за ​времето над 40-часовата работна седмица се плащат съответните осигуровки, но държавата да опрощава данъка върху тях.

Другото искане засяга рекламата на българския туризъм в чужбина, която се прави за сметка на туроператори, хотели и курортни комплекси.

Неписаното правило е, че когато се сключва договор с външен контрагент за докарване на гости от чужбина, между 1 и 3% от стойността на договора се плаща на външния партньор, за да направи рекламните материали.

При сключване на договор с booking и други платформи за продажба на нощувки,

таксата е дори 18%, като това се смята за разход за популяризиране на обекта.

Тъй като във всички тези случаи става дума за рекламиране и на България,

идеята е държавата да компенсира част от тези разходи. Спрягал се е вариант дори за половината сума.

 

- реклама -