Джеймс О‘Брайън: Санкциите „Магнитски“ имат за цел да подсилят европейския избор на България

Според него в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията.

Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници.

Това каза пред БНР Джеймс О’Брайън – ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън. След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство и няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

„Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, заяви още Джеймс О‘Брайън.

Посещението му идва след като още 5 български граждани – бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“, бяха санкционирани по закона „Магнитски“.

- реклама -