Джим Морисън

Джеймс Дъглас „Джим“ Морисън. Писател. Поет. Музикант. ЛЕГЕНДА!

Също като Джими Хендрикс, Джим Морисън умира само на 27 далеч от родната Америка. Това се случва в Париж на 3 юли 1971 г., по-малко от година след смъртта на Хендрикс.

Описван като бунтар, революционер, анархист, дори нихилист, неговите песни се считат за класика в рока. Кожените панталони, които той обича да носи, стават по-късно необходим атрибут на рок певците. Самият Джим се е превърнал в прототип и символ на рок звезда – скандален, мистериозен и сексапилен.

Малкото момче с голямо въображение

Джим Морисън е роден във Флорида. Тъй като баща му е бил военен, на семейството се налагало постоянно да пътува и да сменя живота си. Има сведения, че IQ-то му е 149.

Според Джим Морисън една от най-важните случки в живота му става когато само на 4 годинки. Тогава цялото семейство пътува през пустинята в Ню Мексико, когато става свидетел на голяма катастрофа. По негови спомени имало тела на индианци разпилени по цялата магистрала, кървящи до смърт. „Това беше първият път, когато усетих вкуса на страха… и мисля, че в този момент, душите на мъртвите индианци – може би на един или двама от тях – просто тичаха наоколо, обезумели, и просто се приземиха в моята душа…„, спомня си музиканта. По-късно той използва тази случка в две от песните си -Peace Frog и Ghost song:

Кървящи тела на индианци, разхвърлени на пътя в утринната светлина
Призраци пълнят крехкия като яйчна черупка ум на малкото дете

Интересно е, че родителите на Морисън не си спомнят случката по този начин. Според баща му те са минали през индиански резерват, където индианец плачел, но всичко останало било крайно преувеличено във въображението на малкото момче.

Преди да създаде The Doors, Джим Морисън завършва кинематография в Лос Анджелис. Води бохемски живот, издава няколко стихосбирки и снима късометражни филми.

Между халюцинациите и реалността

Името на The Doors е взето от цитат от книгата на Олдъс Хъксли „Вратите на възприятието“, което е намек за „отключване“ на „вратите“ на възприятието чрез използване на халюциногени.

Звукът на състава е съвсем нов за времето си. Текстовете на песните са написани от Морисън, те са сложни и сюрреалистични – в тях става въпрос за секс, мистицизъм, наркотици, убийства, лудост и смърт. За кратко време групата става една от най-популярните в Съединените щати.

Самият Джим Морисън живее на принципа на цитат от Блейк – „Пътят на крайностите води към кулата на мъдростта“. Всекидневно взима внушителни количества ЛСД, които комбинира също толкова богато с алкохол и участва в различни оргии.

Не след дълго започва да се подува от прекомерните количества алкохол, напълнява и до 1970 година вече е с около 40 килограма по-тежък. По време на концерт през 1969 година решава да провокира публиката и започва да се съблича. Той е арестуван и осъден за неприлично поведение. Постъпката му предизвиква общественото недоволство и много концерти на групата са отменени.

Джим Морисън има дългогодишна бурна връзка с Памела Корсън, белязана с много емоции, скандали и раздели. Двамата се познават много преди времето, когато Джим става рок символ и печели слава и популярност.

Господи, помогни ми!

Музикантът заминава за Париж през март 1971 година с идеята да се пребори с алкохолизма си и да пише поезия на спокойствие. Успява да отслабне, пуска си брада и неузнаваем се разхожда из френската столица, където се любува на архитектурата.

Но, единственото, което успява да напише в последните дни от живота си в своя дневник, е: „Господи, помогни ми“. На 3 юли Памела го намира мъртъв във ваната на парижкия им апартамент. Официална аутопсия няма, което отваря широко вратите за различни спекулации, включае, че Джим Морисън е бил убит. Предполага се, че музиканта е объркал кокаин с хероин и е поел твърде голяма доза. Жената признава пред техни приятели, че двамата са употребявали хероин след тежко пиянство. Морисън започва да кашля, след което повръща кръв. Според нея след това той се успокоява и тя заспива. Когато се събужда, го намира мъртъв във ваната.

Гробът на Джим Морисън в Париж

Интересен факт е, че самата Памела Корсън умира по същия начин, от свръхдоза хероин 3 години по-късно и е на 27 години в деня на смъртта си, на същите години, на които умира и Джим Морисън.

 

 

- реклама -