Джасинда Ардърн
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Джасинда Ардърн спечели с огромно мнозинство изборите

Джасинда Ардърн ще управлява Нова Зеландия и в следващите четири години. Лейбърстите ѝ спечелиха с огромно мнозинство изборите в страната. Според 95% от резултатите партията ѝ взима 49% от вота. На втора позиция е Националната партия с 26.9% от гласовете. Нейният лидер Джудит Колинс отказа да отговаря на въпроси на журналисти.

„Не съм си мислела, че можем да постигнем такъв резултат. Благодаря на хората, че не се довериха, за да можем да възстановим страната. Волята на хората е ясна“, заяви Ардърн.

Зелените също увеличават подкрепата си, а едно място може да вземе и партията на маорите. Зелените казаха, че се надяват отново да направят коалиция с Адрърн, така както беше досега.

Партньорът на Ардърн Кларк Гейфорд пък почерпи с панирна риба репортерите, които чакаха резултатите пред дома им. „Дъщеря ни Нийв спа много спокойно. това прави нещата още по-хубави, защото се притеснявахме за нея. През цялото време си мислех, че процентите ще паднат, но те се покачваха“, обясни Гейфорд.

На днешните избори в Нова Зеландия имаше и гласуване по два референдума. Единият е за легализиране на евтаназията, другият – за легализиране на канабиса. Резултатите от тези два вота обаче ще бъдат ясни на 30 октомври.

- реклама -