Джамиите в Турция пуснаха от говорителите „Бела чао“- търсят се виновните

Турските власти са започнали днес разследване, след като неизвестни лица са хакнали системата за призив за молитва в Измир, за да пуснат да звучи италианската партизанска песен „Бела чао“ от минаретата на джамии в града, предаде АФП, цитирана от БТА.

Антифашисткият химн е прозвучал от няколко джамии в града вчера следобед, в часа на призива за молитва „езан“, който се отправя пет пъти на ден. Видеозапис с изпълението на песента е бил споделян масово в социалните мрежи.

Мюфтийството в Измир потвърди случая в съобщение снощи в профила си в Туитър и обяви, че е започнало вътрешно разследване и е подало жалба в полицията.

Песента „Бела чао“ е била излъчена, след като „неизвестни лица са саботирали и хакнали системата за призив за молитва“, посочи Дирекцията по религиозните въпроси.

Прокуратурата в Измир е започнала разследване на този инцидент, както и срещу потребители на социалните мрежи, заподозрени в „дискредитиране на религиозните ценности“ заради това, че са приветствали изпълнението, съобщава Анадолската агенция.
Измир – третият по големина град в Турция, е крепост на привържениците на светските принципи и на Народнорепубликанската партия – основната опозиционна партия, учредена от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.
Йомер Челик, говорителят на ислямоконсервативната Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, остро осъди случая, като посочи в Туитър, че „извършителите на този отвратителен акт ще бъдат намерени“.
Проправителствените медии също осъдиха случая, определяйки го като „скандал“ и „гнусна атака срещу джамиите“.
Инцидентът е станал по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Джамиите в Турция са затворени от два месеца в рамките на мерките за възпиране на разпространението на коронавируса.

- реклама -