Том Дюмолен се отказа от Джиро 2019

Том Дюмолен напусна Джиро Д’Италия 2019 заради контузия. Шампионът от 2017-а падна вчера, но успя да финишира, макар че кракът му бе в кръв. Дюмолен стартира днес, но се отказа само километър след началото на етапа. Причината бе комбинация от травмата му, проливният дъжд и изкачването за старт. Сега холандецът ще почива седмица, като през това време ще мисли как да пренареди програмата си. Целта вече ще бъде Тур дьо Франс.

Акерман спечели под дъжда

Иначе петият етап, който завърши в Терачина, бе спечелен от Паскал Акерман (Бора-Хансгрое). Той изпревари във финалния спринт Фернандо Гавириа (ОАЕ). Това бе втора етапна победа за Акерман в тазгодишното издание на обиколката. Зад германеца и колумбиеца се нареди Арно Демар (Групама-еФДиЖи). Четвърти остана Кейлъб Юън (Лото-Судал).

„Целият етап беше плашещ. Спринтът – още повече. Беше ужасно мокро и студено и не се виждаше нищо. Но аз съм по-тежък от повечето други колоездачи и това помогна“, обясни Акерман.

 Роглич продължава да е лидер в генералното класиране

Словенецът завърши с основаната група. Роглич бе доволен от факта, че обиколка от 9,2 км преди финала бе неутрализирана и не му се наложи да рискува на мокрия асфалт. Той има аванс от 35 секунди пред Саймън Йейтс (Мичелтън-Скот). Трети е Винценчо Нибали (Бахрейн-Мерида) на 39 секунди.

- реклама -