Дюлята е най-вкусната имунна бомба на есента

Дюлята е най-вкусната имунна бомба на есента

Защо ли е златна есента? Едва ли само заради багрите на листата по дърветата. По-скоро заради плодовете, с които ни дарява. Сред най-ценните от тях е дюлята. Имам три малки дръвчета в двора в село Езерово до Пловдив, които дават много плод. Но преди да ви разкажа колко много зимнина може да се направи от дюлята, нека се спрем на ползите от нея.

Суров, варен, сушен, жълтият плод винаги има здравословен ефект

На първо място дюлите подсилват цялата имунна система, особено в студеното време, подобряват храносмилането и дихателната система, а също така помагат и на кожата. Дори се препоръчват и при психични разстройства.

Тези деликатеси на есента са богати на желязо, калий и магнезий, имат богато съдържание на биоактивни вещества – танин и пектин, и на витамините А, Б, С и РР. Антиоксидантите пък са истинска помощ в борбата срещу заболяването рак.

Експертите приписват на дюлята 100 свойства,

сред които противовъзпалително, стягащо, успокояващо, като аналгетик, отхрачващо и др.

Похапвайки дюля на празен стомах, помагате за укрепване на венците, възстановявате минерализацията на зъбите, премахвате токсините и умората.

Съдържащият се витамин С в

сока на плода помага в борбата срещу настинките и грипа и забавя процеса на еволюция на микроелементите, които го подкрепят.

Една чаша дюлев сок се препоръчва всеки ден в продължение на 30 дни за тези, които страдат от умора, имат проблеми със сърцето и дишането.

Пектиновите вещества са от съществено значение за намаляването на холестерола. Дюлята стимулира апетита и за това се препоръчва в дневното меню на злояди деца в комбинация с мед, моркови и ябълки.

Дюлите са едни от най-късните есенни плодове, като след тях се обират единствено мушмулите. Могат да се съхраняват свежи в хладни и проветриви помещения, да се правят на сладка, мармалади и компоти или да се сушат.

Ако решите да ги сушите,

по-добри ги нарежете и топнете парчетата  за около 3 минути в солена вода. След това ги наредете върху решетка и ги сложете да се сушат на слънце. Щом се стъмни, прибирайте плодовете, а на следващия ден при изгрев-слънце отново ги изваждайте.

Повтаряйте процедурата, докато плодовете се изсушат. После ги съхранявайте в плътно затворени найлонови торбички в хладни и сухи помещения или в стъклени буркани с капачки.

Цар Соломон захранвал младоженците с жълтия плод

Древните са били мъдри хора и затова също са почитали жълтия плод. При Цар-Соломоновото управление младоженците трябвало да ядат в сватбения си ден дюля за сполука и добра поличба. Има подозрения, че Парис подарява на богинята Афродита не ябълка, а дюля. Просто в онези времена в Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Иначе за прародина на дюлята се сочи Персия или днешен Иран.

РЕЦЕПТИ 

Компот от дюли по рецепта от Езерово

Необходими продукти: 

дюли – 5-6

захар – по 1-2 с.л. на буркан

индрише – клонки, по желание

карамфил – няколко зрънца, по желание

Начин на приготвяне: 

Напълнете бурканите с добре измити дюли до половината. Сипете захарта, 1-2 лъжици на вкус, не повече, за да стане приятел сокът за пиене. Пуснете индришето и карамфила. Затваряте капачката и варите бурканите 25-30 минути за стабилна стерилизация. Вадите бурканите и ги обръщате за едно денонощие.

Печени дюли на фурна по гръцки  

Необходими продукти:

дюли – 4-6 бр.

кафява захар – 150 г

ром – 1 капачка

вода – 1 к.ч.

канела – 1 к.л.

канела – 1 бр. пръчица

анасон – 2 бр.

карамфил – 2 бр.

сладко вино – 1 к.ч.

Начин на приготвяне: 

Измийте дюлите и ги разрежете надве. Изчистете внимателно средата. Поставете ги в тавичка. Поръсете със захарта, канелата, анасона и карамфила.

Налейте водата и полейте дюлите с рома. Загрейте фурната на 180 градуса и печете на долен реотан до готовност, като поливате от време на време със соса.

Малко преди да изключите, налейте виното при печените дюли. Извадете и сервирайте леко охладени или студени.

Задължително полейте печените плодове със соса, който се е получил в тавичката.

По желание може да поднесете към този плодов десерт и топка ванилов сладолед.

Сладко от настъргани дюли

Необходими продукти:

дюли – 3 броя, средни

захар – 1 кг

вода – 2 ч.ч.

лимонтузу – 1 ч.л., пълна

индрише – стръкчета, по желание

Начин на приготвяне:

Сварете рядък сироп от захарта и водата. Настържете направо във врящия сироп  обелените дюли, като използвате едро ренде. Притискайте настърганите дюли с лъжица в сиропа, за да не потъмняват.

Щом настържете всички дюли,

добре объркайте и по желание добавете 2 карамфилчета. Доварете сладкото на силен котлон и щом се сгъсти, добавете лимонтузу.

След 3-4 минути снемете сладкото от котлона и го разсипете в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират за няколко минути.

Есенен сладкиш с дюли

Необходими продукти:

дюли – 4 бр.

яйца – 4 бр.

захар – 400 г

брашно – 3 ч.ч.

лимонтузу – 2 ч.л.

масло – 60 г

маргарин – 100 г

кисело мляко – 400 мл

сода бикарбонат – 2 ч.л.

ванилия – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Измийте дюлите, почистете ги и ги нарежете на парчета.

Загрейте маслото с 50 г от захарта и задушете дюлите, докато поомекнат.

Разбийте яйцата с останалата захар и ванилията, докато се образува пяна. Добавете маргарина, киселото мляко със содата и лимонтузуто. Накрая добавете и брашното.

Разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес. Сложете я в намазнена тавичка.

Отгоре разпределете дюлите и печете плодовия сладкиш в загрята фурна на 200 градуса около 40 минути..

Желе от дюли 

Необходими продукти:

дюли – 4 кг

захар – 1500 г

лимонена киселина – 1 ч.л.

Начин на приготвяне: 

Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се нарязват на парчета, заливат се с вода (да се покрият) и се варят на тих огън до пълно омекване, след което се прецеждат.

Получената отвара се вари със захарта, докато се сгъсти. Прибавя се лимонената киселина, разтворена в малко вода. Варенето продължава още 5 минути.

Готовото пелте, още горещо, се изсипва в по-голям плитък съд.

- реклама -