Гуайдо

Дясната ръка на Гуайдо бе арестуван във Венецуела

Едгар Самбрано, дясната ръка на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, е бил арестуван от спецслужбите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Самбрано е заместник-председател на Националното събрание на Венецуела. Около 50 държави, сред които Съединените щати, признаха Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на страната в качеството му на председател на контролирания от опозицията парламент.

Гуайдо осъди ареста на Самбрано.

„Алармираме народа на Венецуела и международната общност: режимът отвлече първия заместник-председател“ на Националното събрание, обяви в Туитър опозиционният лидер. Гуайдо обвини хората на президента Николас Мадуро, че „се опитват да раздробят на парчета властта, която представлява всички венецуелци“, но увери, че те „няма да успеят“.

Малко преди да бъде задържан, самият Самбрано съобщи, че агенти на разузнаването са обградили колата му.

Съединените щати, Колумбия, Аржентина, Чили и Перу осъдиха строго ареста на заместник-председателя на венецуелския парламент и призоваха той да бъде освободен незабавно.

„Дясната ръка“ на Гуайдо е един от 10-имата опозиционни депутати, на които Върховният съд, близък до социалистическото правителство на Мадуро, повдигна обвинения в държавна измяна заради подкрепата им за провалилия се опит за бунт на 30 април. Във вторник Учредителното събрание отне имунитета на Самбрано.

Това събрание е съставено само от поддръжници на Мадуро. То бе създадено през 2017 г. и на практика иззе функциите на контролирания от опозицията парламент.

Шестима души са загинали, стотици са били ранени и около 200 – задържани, при опита за бунт във Венецуела на 30 април по призива на Гуайдо, съобщи главният прокурор Тарек Сааб.

Бившият ръководител на венецуелското разузнаване Мигел Фигера и още 54 души са били уволнени от въоръжените сили заради участието им в провалилия се метеж.

- реклама -