Симеон Дянков, инфлацията, проблем, правителство, управляващи, икономика

Дянков: Ще сме в процес на висока инфлация още поне 6 месеца

Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще сме в процес на висока инфлация още поне 6 месеца.

Това коментира от Брюксел бившият финансов министър Симеон Дянков за  “Здравей, България”.

“Този удължен бюджет изглежда като богата пица, защото доста обещания се направиха тази година от редовното правителство.

Проблемът е инфлацията, защото изглежда, че имаме много, но инфлацията го яде”, обясни Дянков.

Той определи удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход”, защото ако служебното правителство беше внесло “какъвто и да е бюджет за обсъждане в парламента, щеше да се получи едно огромно политическ наддаване, особено от ПП и БСП,  и щеше да се стигне до много по-висок дефицит”. “Умен ход, но с него можем да се задържим до април. След това трябва редовен бюджет”, посочи бившият финансов министър.

Той обясни, че в бюджета за 2022 г. има много разходи за инфраструктурни проекти, които не се изпълняват.

“С тях се изпълняват някои от допълнителните социалните плащания, които започнаха от 1 октомври. Но това ще трае до април, след това ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по социалните плащания”, каза Дянков.

Възможно е обаче да се направи актуализация на определени точки, които да се вземат под внимание в следващия бюджет, като например минималната работна заплата, поясни Дянков. “Но не могат да са в огромни разходи, като милиарди, но могат в милиони”, каза той.

Той коментира и влизането на България в еврозоната, като определи това като “рисково”. “Трябва да се подготвяме, а не просто да говорим, че е добре да влезем.

Миналата седмица парламентът прие декларация за ускорено влизане в еврото.

Това е добре, защото в Брюксел очакваха нещо подобно.

Някои меморандуми за влизане в еврозоната могат да започнат да се подписват и да се работи по тях от сега, например печатане на парите, което е закъсняло”, обясни Дянков, но отново изтъкна, че първо трябва да се преборим с инфлацията.

“Трябва да се преборим с нея чрез антиинфлационни мерки, иначе няма как да влезем в еврозоната”, категоричен бе той.

“Вече сме в ситуация, в която инфлацията е много над нормалното за България. Над 2,5 пъти над средното за Европа сме”, допълни бившият финансов министър.

- реклама -