дядо Николай

Дядо Николай ще трябва да възстанови църквата в Черноземeн

Министерството на културата иска от дядо Николай да възстанови църквата в Черноземен.

След проверка на място на църквата „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен, чийто навес се срути наскоро, инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ дадоха предписание да се изготви проект за временно аварийно укрепване и обезопасяване. Той трябва да бъде реализиран в срок до 3 месеца.

4950864Проект за реставрация има от преди три години

Още преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване на тази църква. Общината е спечелила европейски проект, който би осигурил средствата, но пловдивският митрополит Николай не даде разрешение да се реализира.

Църквата е в много лошо състояние. Навесът и се срути преди няколко седмици, което създаде вече и явна опасност за хората.

Градена в средата на XIX век, църквата е паметник на културата с историческо значение.

От инспектората дадоха насоки за това, което трябва да се направи- първо да се разчистят останките от срутилия се дървен навес, а после да се изготви и нова техническа експертиза за състоянието на строителната конструкция и на художествените ценности вътре в самата църква.

На база на тези експертизи ще се наложи да бъде преработен и актуализиран съществуващият вече проект за възстановяване, реставрация и консервация.

- реклама -