Двустайните в София твърдо над 100 000 евро (вижте цените)

Двустайните в София твърдо държат цена над 100 000 евро. Това става ясно от материал на pariteni.bg, цитиращ анализ на Arco Real Estate.

В сравнение с миналата година, по това време цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент под тази цена.
Според брокерите очакванията на експертите за настоящата 2022 г. са идентични с миналата, но се говори и за

 

успокояване и нормализиране на пазара.

 

Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране също да запази добри условия, въпреки слуховете за повишаване на лихвения процент. В последно време се забелязва лек спад на купувачите с ипотеки. Ако тази тенденция продължи темпът на ръст на цените може да намалее.
Тук от значение е и как ще реагират банките по повод лихвите по ипотечните кредити. Заради войната в Украйна в края на февруари за кратко се забеляза леко объркване и притеснение на жилищния пазар, но към този момент се наблюдава обичайната активност. Отбелязва се раздвижване при наемите в големите градове и по Черноморието, заради притока на бежанци.

Постоянно покачващите се цени на работните материали и работната ръка, определящи донякъде и рязкото поскъпване на имотите, не променят интереса на хората за покупка на ново жилище. Тази активност се обяснява с желанието на хората

да инвестират средствата си в нещо сигурно.

А именно недвижим имот, особено при настъпилата инфлация. Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу.

И през първите три месеца от новата година броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте. Това се забелязва не само в столицата, но и в морските ни градове Варна и Бургас.

Единствено в Пловдив се забелязва лек спад,

но и там като цяло нивото остава високо – вписани са 3534 сделки, спрямо 3644 през същия период на миналата година.

Най-търсени остават тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“, поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

По данни на агенцията сделките за двустайни апартаменти в София се случват на нива от 85 000 до 125 000 евро. Цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 180 000 евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто и т.н

Най-силно е търсенето в кварталите

 

Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9. През първото тримесечие на 2022 г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Преобладаващи са монолитните жилища, като най-голям заемат тези ново строителство в етап на строеж.

Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река. Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали. Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

Според данни на агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).

- реклама -