Магистрала Марица
Снимка: БГНЕС

Възстановено е движението по автомагистрала „Марица“

Органите на реда са възстановили движението по автомагистрала „Марица“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По-рано днес магистралата беше блокирана на около 4 км. преди граничния пункт Капитан Андреево.

Лидер на протеста беше адвокат Николай Хаджигенов. Той и поддръжниците му – общо 11 души – бяха блокирали и двете посоки – от България към Турция и от Турция към България. Това доведе до струпване на автомобили и камиони. Според различни информации дължината на колоната към Турция е била 15 км. БНР съобщо, че са се пропускали автомобили с малки деца, както и автомобил с болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция.

Един човек се оплака, че е пострадал

Малко преди 22:00 ч. полицията призова протестиращите да освободят движението по магистрала „Марица“ до 15 минути. Към 22:30 ч. около 130 униформени полицаи направиха обръч около протестиращите и започнаха да ги изтласкват към канавката. Един от тях съобщи, че е пострадал.

„Успяхме да удържим около три часа. В момента тук има няколкостотин униформени. Броихме ги, докато ни изстласкваха от платното – 128 униформени на 11 души, един от които на 65 години. И „Вие нарушавате обществения ред“! Как? По силата на кой закон?! Правото на мирен протест е заковано в Конституцията и в Европейската харта за правата на човека. Комитетът по човешките на ООН на 29 юли пусна изрична директива към правителствата в ЕС и по света, че са длъжни да осигурят правото на мирен протест на гражданите, не мога да ги запишсват лични данни и прочее, а тук се случва точно това. Ако не бяха медиите, вече щяхме да сме набити и в някое районно“, коментира Хаджигенов.

Полицейски екипи продължават да дежурят в района за гарантиране на обществения ред и сигурността на трафика.

Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагер и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда.

- реклама -