милиардери

Две жени се наредиха сред милиардерите на Русия

С публикуването на руския рейтинг по богатство на“Форбс“ стана известно, че в Русия има вече не една, а две жени милиардерки. Второто място след Елена Батурина зае основателката на онлайн магазина Wildberry Татяна Бакалчук.

Общото състояние на 25-тте участнички в класацията според списанието е 9,9 милиарда долара

Първата позиция в списъка, както и в предишните години, заема 56-годишната съпруга на бившия кмет на Москва Елена Батурина. Богатството й се оценява от „Форбс“ на 1,2 милиарда долара. В миналото тя действаше основно в Москва, а сега се занимава с бизнес в чужбина.

„Тя е съсобственик на немската компания Hightex, която произвежда мембранни конструкции за спортни съоръжения, и инвеститор във фондове за развитие с проекти в Европа и САЩ“, се казва в публикацията. Освен това наскоро Батурина започна да произвежда сирене.

Второто място отиде при 43-годишната Татяна Бакалчук, основателката на най-големия руски онлайн магазин Wildberries с богатство от 1 милиард долара.

По данни на компанията оборотът й през 2018 г. възлиза на почти 119 милиарда рубли. През август 2019 г. Wildberries отвори 5000-та си точка на доставка на поръчки в град Снежногорск, област Мурманск, с население от около 12 000 души. До края на годината компанията планира да открие поне още 2000 точки на доставка на поръчки“, пише списанието.

На трето място е съпругата на милиардера Юрий Ковалчук Татяна, чието богатство се оценява от „Форбс“ на 600 милиона долара.

- реклама -