машинно гласуване, разписки, ЦИК, ВАС, решение
сн. БГНЕС

Две жалби срещу решението на ЦИК за 100% броене на разписките от машините

Две жалби са подадени вече във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК от снощи да се броят контролно 100% от разписките след машинния вот в страната и чужбина. Въпреки че дори при разминаване между протокола от машината и броенето, за верен се счита резултатът от машинния документ, решението на комисията стана обект на атаки.

Преди две седмици тези партии и още една спечелиха дело във ВАС срещу предишно решение на ЦИК за ръчно броене на разписките от машинното гласуване във всички секционни избирателни комисии. Тогава съдът постанови, че ЦИК може да прави паралелно преброяване на разписките в какъвто обем прецени, но това не може да повлияе на резултата.

„Ние не сме против контролното преброяване на разписките, но е редно, както пише и в Изборния кодекс, това да се извърши от друг орган – от Районната избирателна комисия или от Централната избирателна комисия. Сега целта е друга – не да се установява несъответствие, а да се всее съмнение и подозрение у хората, избирателите да се разколебаят”, коментира Мая Манолова, която е вносител на една от жалбите.

ЦИК обаче реши да се броят всички разписки заради масовите съмнения за честността на вота, които бяха породени от непрекъснатото изникване на допълнителни устройства за гласуване, поръчани от фирмата доставчик „Сиела Норма“ без знанието на ЦИК.

- реклама -