Две тайни на японското дълголетие разкрива лекар. Повече от 300 души в тази уникална страна са прехвърлили 110-ата си година.
Каква е тайната на дълголетието на японците?
По данни от 2019 г. средната продължителност на живота в Япония при жените е 87,45 г., при мъжете – 81,41 г.
Повече от 300 души в тази уникална страна са прехвърлили 110-ата си година. Някои хора веднага ще си кажат: причината е в храненето, тъй като именно от Япония е тръгнала модата да се яде суши, която се е разпространила вече навсякъде по света. Пресни морски продукти в съчетание с ориз и морско зеле. Но, както се оказва, тайната на дълголетието съвсем не е в рибата, а в месото, пише Блиц.
Наскоро японският доктор Хидеки Уада
публикува книгата си „70 години – повратен момент по пътя на стареенето на човека“, където посочва две основни причини за стареенето. Едната от тях е свързана с активността, другата – с типа хранене.
„Стареенето се ускорява заради липса на мотивация – обяснява Хидеки Уада на своите читатели. – След 70-годишна възраст възниква склонността към понижаване на активността, нежеланието на човек да се интересува от всичко наоколо, да се движи, да се среща с хора
или просто да ходи на разходка.
Ако мотивацията не се възстанови, всеки ден възрастните ще се движат все по-малко, мозъкът ще започне да работи с прекъсвания. А това само ще ускори стареенето. Движението след 80-годишна възраст се определя от това как сте преживели своите 70, когато вашето тяло все още активно се движи“, предупреждава Хидеки Уада.
Затова е толкова важно да се осъзнаете и да се стараете да правите упражнения или поне активни разходки. Вторият проблем е свързан с храненето
и по-точно с дефицита на белтъчини.
„Преди всичко, аз бих препоръчал да ядете месо – уверено заявява специалистът. – Причината е, че с възрастта много хора променят менюто си, преминавайки често на растителна диета. Не са малко тези, които дори отказват месото. И съдейки по показателите, при всеки пети японец над 70 години се наблюдава сериозен дефицит на белтъчини. Средно на ден възрастните японци изяждат около 80 г месо, а американците например на същата възраст употребяват около 300 грама“,
привежда като пример той.
Какво се случва с организма, когато човек започне да отказва месото? Един от важните моменти е понижаването на серотонина в главния мозък. Този хормон на щастието ни дава усещането за благополучие. Колкото по-ниско е нивото на серотонин, толкова по-ниска е мотивацията на човек да се движи и въобще да върши каквото и да е.
„По принцип нивото на серотонина с
възрастта се понижава по естествен път. – обяснява специалистът. – Хората могат да се чувстват потиснати, разочаровани, да се превърнат в емоционално нестабилни, повишава се и рискът от депресия“.
За да се повиши нивото на серотонина,
докторът препоръчва да се яде месо, тъй като то помага за изработката на този хормон. „Аминокиселината триптофан е източник на серотонин, а тя се съдържа в голямо количество в месото“, обяснява д-р Уада.
Обаче месото може да съдържа още
и холестерол, който провокира атеросклероза и опасност от инфаркт. Но в същото време холестеролът е източник на мъжките хормони. Например еректилна дисфункция възниква често заради прием на препарати, контролиращи нивото на холестерола.
„Когато мъжките хормони се понижават,
се намалява и мотивацията към активност, мъжете стават по-слаби – констатира д-р Уада. – А и паметта се понижава. Докато употребата на месо и добрият холестерол могат да се противопоставят на понижаване нивото на андрогените и да се подобри транспортирането на серотонин в мозъка.