сн. БГНЕС

Две секции в Добричко преминават на вот с хартиени бюлетини

Две са вече секциите в Добрич – 98 и 94-та, в които от ЦИК решиха да се премине изцяло на гласуване с хартиена бюлетина, след като машините дадоха дефект. Избиратели, наложило се да чакат с часове пред СИК до вземането на решение, са готови да подадат жалби заради забавянето. По думите на председателя на РИК в Добрич Цонка Велкова подобно забавяне на ЦИК от над два часа, в които процесът прекъсва, е недопустимо.

В област Добрич избирателите са 176 003-ма, а секциите са 378, като в 246 от тях има машини.

Не само техническата изправност, но и начина на попълване на партиите и коалиците и преференциалния вот са сред притесненията на РИК в Добрич. На предните избори несъответствия между имена и номер в бюлетината бяха установени едва в процеса на гласуване, заяви председателят на РИК Добрич Цонка Велкова.

„Ние нашия софтуер и сме го проверили и всичко съвпада, но самите машини – как ще изглежда бюлетината и какво стои зад всяко натискане на бутона, не сме видели“.

Пред 94 секция в Добрич, към 10 ч.,  има струпване на гласоподаватели, които не могат да гласуват, тъй като машината не работи. Цонка Велкова допълни, че единствено ЦИК взема решение за преминаване на хартиена бюлетина.

Все още няма сигнали за нарушения.

- реклама -