Две партии се отказаха да участват във вота

Две партии се отказаха да участват във вота. Това са „Правото“ и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. И двете подадоха документи за участие във вота на 9 юни и бяха допуснати от ЦИК, но сами са се отказали от участието си. Това стана ясно на пресконференция на зам.-шефката на ЦИК Росица Матева.

„Правото“ бе регистрирана и за двата вида вот, а „Републиканци за България“ – само за Народно събрание.

В 17,00 часа днес изтича срокът за регистриране на листите за Европарламента и националните избори. До момента това са направили 24 партии и коалиции от 31 регистрирани за вота. Както и единственият независим кандидат за евродепутат. Така три часа преди крайният срок ПП-ДБ и още шест формации не са подали кандидатските си листи.

ЦИК с видео кой може да гласува на вота на 9 юни

По-рано днес от ЦИК пуснаха и видео, с което обясняват кой има право да гласува на вота 2 в 1 на 9 юни.

В него Централната избирателна комисия напомня, че на изборите за Европейски парламент

могат да упражнят правото си на глас всички пълнолетни български граждани,

които не по-късно от 9 март тази година имат регистриран постоянен и настоящ адрес в България. Или постоянен и настоящ адрес в друга държава от Европейския съюз. Имат право да гласуват само тези, които не са под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Избирателните списъци вече са готови и всеки може да провери къде точно трябва да гласува, като въведе своето ЕГН или своя адрес. Срокът за подаване на искания за гласуване по настоящ адрес изтича на 25.05.2024 г. Заявлението може да се подаде електронно тук.

Днес пък изтича срокът за регистрация на кандидатските листи на партиите за Народно събрание и за Европейски парламент.

- реклама -