лобизъм, обвинения, мораториум, ток, парно, цени

Две партии не приемат условията на Румен Радев за разпускане на парламента

ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова като коментар на изявлението на държавния глава. Радев настоя НС да приеме актуализацията на бюджета и да се произнесе по Плана за възстановяване и устойчивост, преди да издаде указ за разпускане на 46-ия парламент и да насрочи нови парламентарни избори.

Атанасова изиска президентът да разпусне парламента в – цитирам – разумен срок, който тя определи като „няколко дни“.

„За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви „тънки сметки“ и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо“, каза Десислава Атанасова.

Тя потвърди, че ГЕРБ са за избори 2 в 1. Според тях гласуване в три поредни недели ще изтощи българските граждани. Това ще се отрази негативно на избирателната активност в разгара на поредната Covid-вълна.

ДПС е другата партия, която не приема условията на президента Румен Радев.

„По отношение на плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет“, коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов.

„Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание“, допълни Адемов.

- реклама -