Две нови партии в парламента: Голяма изненада от проф. Константинов.

Две нови партии в парламента: Голяма изненада от проф. Константинов. Математикът изчисли коя партия колко депутата ще има. Две нови партии имат шанс да влязат в парламента. Изненадващата прогноза направи

най-големият изборен спец у нас проф. Михаил Константинов.

Две много сериозни нови формации са на хоризонта. Това е някаква обединена “Левица“, да я наречем така и естествено “Синя България“, която се представи добре на местните избори в София, под формата “Синя София“, прогнозира Константинов в интервю за „Фокус“.

Голяма изненада от проф. Константинов. Две нови партии в парламента | StandartNews.comМакар че аз лично бях леко разочарован, очаквах „Синя София“ да имат 4-ма общински съветници, те имат само 3-ма, но разликата не е голяма. Така че “Синя България“ има шансове първо да прескочи 4% и да вземе участие в НС.

И също така с малко повече усилия, може да вкара и евродепутат.

Там, както знаете, естествената бариера е малко по-голяма 5,88%, което е 1/17 от вота. Изброено в гласове, това означава около 110 000 гласа, трябва да има една партия, за да вкара евродепутат. Мисля, че това е напълно във възможностите на “Синя България“, допълни проф. Константинов.

В момента не е възможно да се повтори сглобката,

защото докато току-що отишлата си сглобка имаше над 130 депутати зад себе си, сега най-вероятно първите две партии, които са ГЕРБ и след това ПП-ДБ, ще имат общо малко под 120. Това каза математикът.

„Някъде се очертава да бъдат ГЕРБ около 80,

а ПП-ДБ около 40 и нещо, сумата е под 120. Така че се налага явно участие на трети партньор“, каза Константинов.

Сега един евроатлантически партньор очевидно е ДПС, но той няма да бъде приет добре от част от членовете на сглобката, така че остава доста вероятно ИТН да бъде един възможен трети партньор, за да се получи общ брой от подкрепящи депутати над 120″, коментира още той.

„40 ще имат ПП-ДБ, ДПС и “Възраждане“ ще

имат по около 40 депутати. Следва БСП, може би около 30 и ИТН около 20, сумата става 240, доколкото виждам. Така че това е горе-долу, което се очертава от сегашната моментна снимка на настроенията на избирателите“, прогнозира още експертът.

„Според мен вече има умора в партиите, които през последните 3-4 години са заели сцената на българската политика и хората търсят нещо ново. Сега, доколко това е ново, е друг въпрос, но така или иначе като политически формации са нови.

Аз лично бих им пожелал успех, защото не може да се въртим

само с тези 6 партии, които в момента са в парламента. Те са се формирали много добре 3 плюс 3. Три са грубо казано в управлението, това са ГЕРБ, ПП-ДБ плюс ДПС и останалите три са някакъв вид опозиция. И това се видя, че не е най-добрата формула за България, има нужда от освежаване“, каза проф. Михайл Константинов.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено