Ченалова
сн. БГНЕС

Прецизират обвиненията на бившата съдийка Румяна Ченалова

Спецзвеното „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура е прецизирало двете обвинения срещу бившата съдийка Румяна Ченалова.

Те са за издаване на съдебен протокол с невярно съдържание и за престъпление по служба

Като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци“ срещу Националната електрическа компания, Ченалова е наложила запор на 6,3 млн. лв. на държавната компания.

По този казус Ченалова беше обявена за издирване, задържана и по-късно пусната от съда през април 2015 г.
По първоначална информация, новото в днешните обвинения са, че са за продължаващо престъпление с 14 отделни деяния – съдебните заседания по казуса.

Дискотека Соло

Ченалова е обвинена и във връзка с още едно разглеждано от нея дело – за убийството пред дискотека „Соло“. Според прокуратурата тя е извършила длъжностно престъпление, като е забавила протеста на държавното обвинение срещу оправдателната присъда, наложена на Илиян Тодоров и така му е помогнала да се укрие от правосъдието.

Сами ли са се записвали двете каки?

Междувременно скандалът със записите на съдия Ченалова и бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева отново излезе на дневен ред, след като снощи адвокат Момичил Монедешки направи разкритие пред „Труд“, че двете юристки са се записвали сами с диктофон. Той също е присъствал на разговорите, в които умишлено били разказвани истории за хора от първите редици на политиката, бизнеса и съдебната система. Така съдийките се надявали да окажат влияние върху обещественото мнение в своя защита.

Според Монедшки разговорите после са представени като тайни записи със СРС-та.

Борисов: Омерзен съм

„Омерзен съм и от едното и от другото. Първо, че адвокат Момчил Мондешки е мълчал близо година, а това доведе до създаването на редица проблеми и сега когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори. Не е прав нито в едната, нито в другата посока.“

Това каза премиерът Бойко Борисов във връзка с изказването на адвокат Момчил Мондешки, че е знаел и съзнателно е участвал в правенето на записите, свързани с казуса с „Двете каки“. По думите му трябва да бъде даден урок, че има неща които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация.

Самата Ченалова иска детектор на лъжата

Пред „Дневник“ отстранената съдийка заяви, че „потресена от лъжите на Мондешки“.

„От една страна, той прави опит, за да защити себе си. От друга страна, се опитва да създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено действие“, посочи тя пред изданието.

- реклама -