Две нарушения извършил съдия по дело на Иванчева

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи на Съдийската колегия на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на ръководителя на АСНС Георги Ушев.

От пресцентъра на Върховния касационен съд уточниха, че предложението идва след проверка на дейността на Апелативния спецсъд, направена през декември 2018 г. Тогава комисия начело със зам.-председателя на ВКС Галина Захарова е проверила дали има нарушения по делата за изменение на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Георги Ушев извършил две дисциплинарни нарушения.

Той бил дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд да се администрира възможно най-бързо протестът на прокуратурата срещу определението на съда за изменение на мерките на двете подсъдими. Според Панов той се бил намесил в работата на съдия от по-долустоящ съд, което не се основавало на законови правомощия.

По думите на Лозан Панов, цитиран от пресцентъра на ВКС, с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър.

Второто дисциплинарно нарушение на Георги Ушев било свързано с допуснати процесуални грешки при образуването на дело по протеста на прокуратурата срещу изменението на мерките на Иванчева и Петрова.

- реклама -