Две комисии в парламента обсъждат военната помощ на Украйна

Народните представители от парламентарните комисии по отбрана и външна политика обсъждат предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна.

Едното предложение за подкрепа на Украйна е от Атанас Атанасов („Демократична България“) и група народни представители, а второто е от Десислава Атанасова („ГЕРБ-СДС“) и група народни представители.

В началото на заседанието Ангел Георгиев от „Възраждане“ и Кристиан Вигенин от „БСП за България“ поискаха тази точка от дневния ред да бъде премахната.

От Министерството на отбраната са заявили, че трябва да бъде изработен детайлен анализ преди да бъде взето подобно решение.

Такъв анализ няма, каза Георгиев. Такова важно решение се взима без представители на службите, това прилича на политическа акция.

Смятам, че тази точка трябва да бъде отложена за следващата седмица. Нищо не налага подобна спешност, коментира Вигенин.

На съвместното заседание на комисиите присъстват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и служебният министър на външните работи Николай Милков.

Ангел Георгиев се обърна към Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС и заяви, че очевидно има евроатлантически консенсус и се търси даване на военна помощ,

но той отново повтори тезата на „Възраждане“, че България не трябва да участва пряко или косвено в конфликта.

Според него Украйна няма нужда от стара и амортизирала военна техника, а даването на такава ще остави без отбранителна способност на армията.

- реклама -