самолет F-16, Русия Израел Ил-20 изтребител

Две комисии гледат на закрито заседание предложението за F-16

Две парламентарни комисии ще разгледат предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16.

Темата ще бъде дискутирана от 13.30 часа в Комисията по отбрана и от 15.30 часа в Комисията по бюджет и финанси, като и двете заседания ще се проведат при закрити врата.

Справка на интернет страницата на Народното събрание показва, че проекторешението е внесено в деловодството на 10 януари, когато бе оповестено правителството решение да поиска от законодателния орган възлагане на мандат да преговаря със Съединените щати за придобиването на новите самолети за бойната ни авиация.

Очаква се лично премиерът Борисов да определи преговорен екип, който да изготви международния договор и да влезе в контакт с американското правителство.

На финалната права битката беше между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта. Президентът Румен Радев многократно критикува начина на избор на американския изтребител, който определи като „триумф на лобизма“ и дори „удар по България“. Изборът на F-16 беше защитен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото той е добър от стратегическа гледна точка, а процедурата е направена прозрачно и съгласно правилата.

- реклама -