Две държави спасяват слоница

Бангладеш и Индия участват в мащабна спасителна операция в помощ на дива слоница, която наводнения отделиха от стадото и отнесоха през границата.

Трима горски стражари оглеждат засегната от наводненията област в северен Бангладеш, за да преценят как да помогнат на животното, което водата завлече преди месец.

Ветеринарен лекар, изпратен на място от бангладешките власти, съобщи, че слонът е женски и тежи към 4 тона, но е прекалено слаб и изтощен след одисеята си в граничната река Брахмапутра.

Лекарят посочи, че през последния месец слоницата е била носена от водата, но е успявала да излиза на брега и да се храни с ориз, захарна тръстика и банани.

Воден ескорт

Хиляди селяни с лодки следват слоницата, която вече се е отдалечила на 100 километра от местообитанието си.

Екип от горски стражари, полицаи и ветеринари, изпратени от бангладешките власти, се опитват да намерят решение, но работата им се усложнява от последиците от наводненията.

Целта е слоницата да бъде изведена на по-високо място и евентуално да бъде упоена.

Не е изключено и самите селяни, които участват опитите за спасяване на животното, всъщност да му пречат да излезе на по-висок бряг.

Индийските власти вече отправиха апел за спасяване на осем млади носорога, отнесени от водите в щата Асам.

индия носорог слон наводнения спасяване

Всяка година по време на мусонните дъждове в Индия, Непал и Бангладеш от наводнения и свличания на земни маси умират десетки хора. През 2016 година в индийските щати Асам и Бихар вече са загинали 96 души.

- реклама -